Gołąbki w ostrym sosie (4-5 porcji)
to kolejna wersja tej popularnej w Polsce potrawy. Używamy do nich mięsa z indyka, które ze względu na swą niską zawartość tłuszczu, za to dużą zawartość białka jest lekkostrawne i polecane wszystkim tym, którzy liczą kalorie.
Składniki

duże liście kapusty włoskiej (8-10 szt.)
2 średnie cebule
ok. 1/4 kg mielonego mięsa z indyka
3 łyżki płatków owsianych
2 białka jaja
pieprz (do smaku), gałka muszkatołowa, słodka papryka, kminek (1/2 łyżeczki)
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 szklanka rosołu

Wykonanie

Liście kapusty krótko gotować (ok. 4 min), osączyć i wystudzić. Płatki owsiane zalać gorącą wodą i po 2 minutach odcedzić. Mięso zagnieść z białkami, drobno posiekaną cebulką, namoczonymi płatkami owsianymi, pieprzem, gałką i papryką. Przełożyć na liście kapusty i uformować gołąbki. Podlać rosołem i dusić przez ok. 20 min. Do rosołu dodać kminek, jogurt i przecier. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do zwarzenia jogurtu.

Zobacz więcej przepisów